Wat is osteopathie?
Bij osteopathie stimuleren we het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Hiermee kunnen osteopaten een resem aan pijnklachten sneller verhelpen. Het is een manuele therapie wat betekent dat het lichaam uitsluitend met de handen wordt gemanipuleerd.
Osteopathie focust op 3 verschillende systemen in het lichaam die met elkaar verbonden zijn en een effect hebben op elkaar.
Het craniosacrale systeem
De schedel, het bekken en de wervelkolom met bijhorend zenuwsysteem
Het visceraal systeem
De organen, bindweefselsysteem, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen
Het pariëtaal systeem / muscoskelataal systeem
Gewrichten, spieren, pezen, ligamenten, zenuwen.
Osteopathie is de enige paramedische discipline die het lichaam als één geheel beschouwt. De kracht van osteopathie ligt net in deze holistische visie waarbij alle lichaamsdelen met elkaar verbonden zijn en waar wordt onderzocht waarom een klacht nu eigenlijk ontstaat. Om de pijnklachten te verhelpen behandelt een osteopaat vaak verschillende delen van het lichaam wat met zich meebrengt dat er niet noodzakelijk gefocust wordt op de plaats van het letsel.
Een osteopatische behandeling start met een zeer uitgebreid gesprek gecombineerd met een lichamelijk onderzoek. Hierbij evalueert een osteopaat de bovenstaande drie systemen en gaat hij op zoek naar bewegingsverlies in het lichaam. Daarna gaat de osteopaat aan de slag door het lichaam manueel te behandelen.
Manuele technieken
- Stretching
- Mobilisaties
- Manipulaties
- Relaxatietechnieken
- Bindweefseltechnieken
- Ritmische bewegingen